Over

Birds of Passage Airplane

Hoi, ik ben Roos en welkom op Birds of Passage! Of je nu een solo-reiziger bent op zoek naar verhalen achter de plaatsen die je niet zomaar voor lief wil nemen, of als je een nerdy avonturier bent op zoek naar escapism in de realiteit. Birds of Passage neemt je mee op een vlucht naar betoverende mythes en geschiedenisverhalen van plekken over de hele wereld. Op zoek naar reistips? Birds of Passage biedt deze aan door middel van cultuur, natuur en avontuur. Lees je liever in het Engels? Klik op het vlaggetje linksboven.

Fly with me!

 • Home
 • /
 • Cultuur
 • /
 • Alles wat je moet weten voor je eerste bezoek aan Rome

Alles wat je moet weten voor je eerste bezoek aan Rome

Een bezoek plannen voor je allereerste keer in Rome kan soms een hele opgave lijken: hoe kan je ooit een beslissing maken over wat je wel en niet gaat zien, in een stad die letterlijk vól staat met antieke bezienswaardigheden en speciale gebouwen? Veel verder dan het Colosseum kom je niet tijdens het uitstippelen van je trip. Geen zorgen lieve lezer, ik ga je hierbij helpen! Een paar weken geleden bezochten mijn zus en ik de marmeren stad; het was haar eerste keer en mijn tweede bezoek. Ik vond dat mijn zus zoveel mogelijk van de bekende dingen moest zien, en probeerde dus een planning te maken waarbij we de meest belangrijke bezienswaardigheden in vier dagen zouden kunnen bezoeken. Ik ben hier best fantastisch in geslaagd, al zeg ik het zelf. Bij deze deel ik mijn lijstje van locaties én tips om lange rijen en hoge ticket prijzen te voorkomen. Ze zijn gegroepeerd op locatie, en zijn dus automatisch ook richtlijnen voor je dag-tot-dag programma.

1. Het Colosseum, Forum Romanum en het Palatijn & Monument Victor Emannuel II

Alles wat je moet weten Rome: Victor Emannuel II

Alles wat je moet weten Rome: Colosseum

Laten we beginnen met de allerbekendste, het Colosseum: het gigantische amfitheater dat het iconische symbool van Rome is geworden. Gelukkig grenst het aan twee andere prachtige bezienswaardigheden: het Forum Romanum en de Palatijn heuvel. Het Forum Romanum is een megagroot gebied dat vroeger, in het oude Rome, het belangrijkste plein in de stad was. Het staat nu vol met ruines van belangrijke overheidsgebouwen en tempels. Sommigen zien het Forum Romanum misschien als een grote hoop stenen (dat het in feite eigenlijk ook is), maar desalniettemin is het een fascinerende plaats. Het is niet moeilijk voor te stellen hoe de vroegere Romeinen hier rondliepen! Het Palatijn is de heuvel waar, volgens de legende, Romulus de stad begon te bouwen. Je hebt er fantastisch uitzicht over het Forum en de rest van de stad, wat een mooi contrast biedt tussen oud en (relatief) nieuw. Om de hoek heb je het monument Victor Emannuel II, dat een nogal grotesk en pompeus gebouw is maar ook een absolute foto-stop voor op je lijstje.

Tips:

 • De rijen voor het Colosseum kunnen gigantisch lang zijn: je hebt geen zin om hier uren in de brandende zon te moeten gaan staan. Het is zo geregeld dat je op alle drie de locaties (Colosseum, Forum, Palatijn) automatisch een combinatie ticket koopt. Ik raad dus aan om te beginnen bij de minst bekende locatie, het Palatijn. Hier is de rij nooit zo lang, en koop je meteen je kaartje voor de andere twee locaties (waar je dan de rij mag skippen).
 • Nog een belangrijk weetje: als je een European bent tussen de 18 en 25 jaar krijg je een enorme korting op je ticketprijs. Vergeet je paspoort/ID-kaart niet, en je studentenkaart als je die ook hebt.

 

2. Het Pantheon, de Trevi fontein en Piazza Navona

Alles wat je moet weten Rome: Trevi fontein

Alles wat je moet weten Rome: Pantheon

Het Pantheon betekent letterlijk voor alle (pan) goden (theon) in oud Grieks, omdat het werd opgericht ter ere van alle Romeinse goden. Het is rond en heeft een groot gat in de koepel. Na de val van het Romeinse rijk functioneerde het gebouw als katholieke kerk. Een must-see op je lijstje! Het ligt dichtbij het Piazza Navona, een prachtig plein met vele gezellige (maar overpriced) restaurantjes en schilders die ter plekke creatief bezig zijn. De prachtige Trevi fontein ligt ook op loopafstand; gooi een muntje met je rechterhand over je linkerschouder in de fontein, en volgens de legende zal je terugkeren naar Rome!

Tips:

 • Als je zin hebt om in één klap heel veel belangrijke gebouwen in het centrum wil zien, in ongeveer 2.5 uur, sluit je dan aan bij een gratis city tour. Trip Advisor raadt de New Rome Free Tour aan als de beste die wordt aangeboden (wel vooraf online aanmelden).
 • Verliefd geworden op de Trevi fontein? Zorg dan zeker dat je deze plek ook in de avond een bezoekje brengt! In de romantische belichting ziet de fontein er nog majestueuzer uit.
 • Teleurgesteld door de enorme drukte in het Pantheon? Plan je bezoekje een uur tot een half uur voordat het sluit. Het is dan vaak een stuk rustiger.

 

3. De Sint Pieter en het Vaticaan

Alles wat je moet weten Rome: Sint Pieter

Alles wat je moet weten Rome: Vaticaanmuseum

Alles wat je moet weten Rome: Sint Pieter

Voor de meeste mensen is de Sint Pieterkerk en het Vaticaan museum het absolute hoogtepunt van hun bezoek aan Rome. Er is, naar mijn bescheiden mening, geen andere katholieke kerk ter wereld zo groots, overweldigend en mooi als de Sint Pieter.  Zodra je de kerk betreedt, zal je snappen wat ik bedoel – elke vierkante centimeter is bedekt met prachtig marmer, imposante beelden en verfijnde beschilderingen. Het Vaticaanmuseum is nog een locatie die je écht niet wil overslaan. Maak je niet druk, het museum is zo gigantisch dat je er vrede mee moet hebben dat je niet alles zult gaan zien. Bezoek in ieder geval de Sixtijnse kapel van Michelangelo, en aanschouw de School van Athene, twee beroemde werken. Geniet voor de rest van alles wat je tegenkomt!

Tips:

 • Zodra je je reisje naar Rome hebt geboekt, boek dan ook je tickets voor je bezoek aan het Vaticaanmuseum online. Hierdoor zal je de lange rijen kunnen skippen (middels een kleine bijdrage van 2 euro extra). Geloof me, dit is het echt waard. Ook hier kan je EU-korting krijgen!
 • De rijen voor de Sint Pieter kunnen ook mega lang zijn. Er is geen simpele manier om deze te ontwijken, apart van heel vroeg gaan (meteen zodra hij ’s ochtends opent), of erg laat in de middag gaan (ongeveer een uur tot anderhalf uur voor hij sluit).
 • Beklim zeker de basiliek! Het is de 500 traptreden waard (het klinkt een stuk vermoeiender dan het uiteindelijk is, daarnaast kun je ook een lift nemen voor de helft). Hier zul je genieten van het állermooiste uitzicht over Rome.

 

4. De Spaanse trappen en de Engelenburcht

Alles wat je moet weten Rome: Engelenburcht
De Spaanse trappen is een monument dat haar naam dankt aan het feit dat het ooit was gelegen bij de Spaanse Ambassade in Rome. Een geliefde achtergrond in een aantal Hollywood films, en nog steeds een favoriete plek voor vele toeristen om even bij te komen van de lange wandeltochten door de stad. Je bent gewaarschuwd, je mag niet eten of drinken op de trappen! Vlakbij de Spaanse trappen vind je de Engelenburcht, een mausoleum dat in de loop der tijd veranderde in een fort, dat eeuwenlang geheime gangen waarborgde die leidden naar het Vaticaan (nu niet meer zo geheim). Het fort heeft niet onwijs veel interieur als attractie, maar de oude doch stevige constructie van het gebouw en het uitzicht over de rivier de Tiber maken dat goed.

Overige tips:

 • Sommige reizigers kopen een zogeheten Roma pass – voor ongeveer 35 euro kun je drie bezienswaardigheden (in twee dagen) bezoeken en gratis Rome door reizen. Ik raad dit niet aan, tenzij je van plan bent heel regelmatig de metro te pakken; daarnaast geldt het maar voor een beperkt aanbod van locaties. Wij vonden de pas simpelweg het geld niet waard. Rome is een hele beloopbare stad; ik en mijn zus hebben slechts twee keer de metro genomen (€1.50 per rit).
 • Het is niet gebruikelijk om (veel) fooi te geven. Vaak is er al een service bedrag inbegrepen in de prijs. Geef zoveel fooi als je wil, maar je hoeft je zeker niet blauw te betalen.
 • Op veel plekken wordt het niet getolereerd om in korte broekjes en hemdjes (blote schouders) naar binnen te gaan. Zorg dat je altijd een vestje, dunne trui of sjaal bij je hebt die je kan omslaan.

Alles wat je moet weten Rome

Alles wat je moet weten Rome: Vaticaan

Alles wat je moet weten Rome: Sixtijnse kapel

Het lukte ons om nog twee andere plekken te bezoeken, maar deze bewaar ik nog even voor een tweede blog over Rome 🙂  Geniet van de marmeren stad!

Oh, en laat je mij nog even weten hoe het was?

Hi! Ik ben Roos, een creatieve dromer, gepassioneerd reiziger en nogal een nerd. Reizen is hetgeen wat ik het allerliefste doe, maar naast het ontdekken van de wereld kan ik ook obsessed raken met films, tv series, boeken en geschiedenis. Escapism is real! Mijn doel in het leven is om zoveel mogelijk van de wereld te zien, door middel van cultuur, natuur en avontuur.

Geef een reactie