Over

Birds of Passage Airplane

Hoi, ik ben Roos en welkom op Birds of Passage! Of je nu een solo-reiziger bent op zoek naar verhalen achter de plaatsen die je niet zomaar voor lief wil nemen, of als je een nerdy avonturier bent op zoek naar escapism in de realiteit. Birds of Passage neemt je mee op een vlucht naar betoverende mythes en geschiedenisverhalen van plekken over de hele wereld. Op zoek naar reistips? Birds of Passage biedt deze aan door middel van cultuur, natuur en avontuur. Lees je liever in het Engels? Klik op het vlaggetje linksboven.

Fly with me!

 • Home
 • /
 • Europa
 • /
 • In het buitenland studeren | Engeland: tips en advies
Studying abroad: University of Leeds

In het buitenland studeren | Engeland: tips en advies

Afgelopen jaar had ik de kans om in het buitenland te studeren aan de University of Leeds. Als Nederlander is het niet onmogelijk om in het Verenigd Koninkrijk te studeren, maar het is ook zeker geen appeltje eitje. Na het behalen van mijn Bachelor diploma aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, had ik geen idee wat ik moest gaan doen. Ik wist zeker dat ik een master wilde behalen, maar ik vond het aanbod in Nederland vrij beperkt. Ik begon met het zoeken van Masters in het buitenland, en kwam al vrij snel uit op Engeland. Ik heb een voorliefde voor het Verenigd Koninkrijk, en ontdekte dat er daar een ontzettend groot en divers aanbod aan masters is. Gelukkig werd ik aangenomen bij de universiteit waar ik me had aangemeld! Er zijn echter een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je besluit te verhuizen naar Engeland voor een studie.

 

Stap 1

 

 1. Als je waarde hecht aan het diploma dat je gaat halen, zorg er dan voor dat de universiteit waar je je voor aanmeldt een goede ranking heeft. In tegenstelling tot Nederland, waar alle universiteiten een evengoede naam hebben, kent het Verenigd Koninkrijk veel verschil per universiteit wat betreft kwaliteit. Times Higher Education en The Complete University Guide brengen elk jaar een ranglijst uit. Hoe hoger op de lijst, hoe beter de universiteit en des te moeilijker om aangenomen te worden en vaak des te hoger het collegegeld (hoewel dit niet per se hoeft te zijn).

 

 1. Vind uit wat voor jou het collegegeld gaat bedragen. Als Nederlander ben je kom je in aanmerking om te studeren in het Verenigd Koninkrijk, en word je (nog wel) als EU-student een soort van ‘voorgetrokken’ – je betaalt namelijk evenveel collegegeld als de Engelsen zelf, in tegenstelling tot de torenhoge bedragen voor internationale studenten. Dit soort informatie kun je op de websites van de universiteiten vinden.

 

 1. Meld je aan voor studiebeurzen. Studeren in het Verenigd Koninkrijk is onwijs duur in vergelijking met Nederland; je kunt alle kleine beetjes extra geld gebruiken! Er zijn een aantal beurzen beschikbaar in Nederland zoals de Erasmusbeurs en het VSB-fonds. Handige websites hiervoor zijn WilWeg en Scholarshipportal. Universiteiten in Engeland hebben ook vaak hun eigen beurzen beschikbaar, dus vergeet zeker niet daar ook even naar te kijken. Hiernaast kom je (nog wel) in aanmerking voor een studielening van de Engelse overheid.

Studeren in het buitenland: Engeland

 1. Zorg alsjeblieft dat je checkt of je alles met DUO goed geregeld hebt. Je wil namelijk niet opeens je studiefinanciering, OV-vergoeding (die krijg je als je in het buitenland studeert) of lening mislopen. De studie moet namelijk aan bepaalde voorwaarden van DUO voldoen, en moet goedgekeurd worden door DUO. Dit verschilt soms per Master en Bachelor. Lees hier over studeren in het buitenland en DUO.

 

 1. Het aanmelden bij je studie naar keuze kan soms nogal een gedoe zijn. De universiteit heeft je cijfers en diploma’s nodig, en het scholen- en cijfersysteem werkt daar namelijk compleet anders. Geen zorgen; bij de student help desk van Engelse universiteiten zijn ze altijd super behulpzaam. Bel ze op of stuur een mailtje met je vraag voordat je handmatig al je cijfers gaat omzetten; bij mij was dit uiteindelijk niet nodig.

 

Stap 2

Ben je aangenomen? Heb je je financiën uitgezocht? Gefeliciteerd! Welkom op dit nieuwe avontuur! Stap 2 is het vinden van een woning, je sociale leven opbouwen en misschien het vinden van een bijbaantje om je te helpen bij je maandelijkse uitgaven.

 

 1. Een woonplek zoeken kan soms nogal eng lijken als je niet de mogelijkheid hebt (of simpelweg geen zin hebt) om op campus te wonen. Geen zorgen, jij zal ook je plekje vinden! Als een Master student was ik al een stuk verder in mijn academische leven, en had niet zoveel zin om in een standaard studentenhuis terecht te komen. Ik besloot dus iets helemaal voor mezelf te zoeken. Ik heb hier nooit spijt van gehad, maar als ik erop terugkijk waren mijn wensen ook mogelijk geweest in een gedeeld huishouden. Of je nu zin hebt in een mega sociaal en actief huis, of een rustigere plek, door een beetje tijd te investeren kom je er ook! Websites zoals spareroom, zoopla en gumtree zijn handige plekken om een huisje te zoeken. De makelaars hierop zijn echter niet altijd officieel aangesloten bij de universiteit zelf; bekijk daarom ook zeker even het aanbod en de partnerships tussen jouw universiteit en makelaars. Een andere tip: er zijn vaak vele Facebook-groepen waar mensen groepjes vormen om samen een woning te zoeken. Word daar zeker lid van!

Studeren in het buitenland: Leeds

 1. Nu je een woning hebt gevonden, is het tijd om je sociale leven op te bouwen. Voor sommigen is dit easy peasy, voor anderen een ware hel. Meld je zeker aan voor de introductie dag (of week) van je studie, het is fijner en minder awkward om je studiegenoten te ontmoeten tijdens een sociale activiteit dan tijdens je eerste hoorcollege of werkgroep. Je kan ook besluiten om je aan te melden voor de Fresher’s week, een soort introductie week voor alle nieuwe studenten en eerstejaars. Mijn laatste en grootste tip is om bij een society te gaan (of misschien wel meerdere). In Engeland heb je niet echt studentenverenigingen, maar societies: deze zijn gebaseerd op activiteiten, sporten of hobby’s. Van de schaak- tot de toneel-, voetbal-, brei- en zwerkbalclub, echt alles is mogelijk. Leer mensen kennen over een gezamenlijke hobby!

Studeren in het buitenland: Leeds

 1. Het hangt natuurlijk allemaal af van hoeveel je studie van je vraagt, maar als je wel wat extra geld kunt gebruiken kan het fijn zijn om een bijbaantje te hebben. Niet alleen voor het geld, maar ook om sneller te integreren in de stad en gewend te raken aan het Engels. Ik werkte als een barista in een café in de plaatselijke boekenwinkel, een paar dagen in de week, en dit was heel fijn voor wat extra geld elke maand en om mensen buiten mijn studie te leren kennen. Mijn universiteit had een heel online platform waar elke week nieuwe banen op kwamen, superhandig voor studenten die een bijbaantje zochten. De meeste universiteiten in Engeland hebben zoiets, dus kijk daar zeker naar. Daarnaast kun je het natuurlijk ook gewoon op de ouderwetse manier doen (zo heb ik mijn baantje gekregen!): met je CV naar binnen lopen. Als de manager jou in het echt heeft gezien heb je al meteen een streepje voor (email is nogal onpersoonlijk).

Als laatste: twijfel je door al het gedoe met de Brexit? Bel jouw universiteit naar keuze op! Ze zijn altijd super behulpzaam en willen graag Europese studenten, dus zullen je precies kunnen uitleggen wat voor effect de Brexit op jou zal hebben.

Dat is al mijn advies op het moment! Twijfel alsjeblieft niet om jouw onbeantwoorde vragen aan me te stellen in de comments, ik vind het leuk om te helpen!

 

Zou jij in het Verenigd Koninkrijk willen studeren?

 

Hi! Ik ben Roos, een creatieve dromer, gepassioneerd reiziger en nogal een nerd. Reizen is hetgeen wat ik het allerliefste doe, maar naast het ontdekken van de wereld kan ik ook obsessed raken met films, tv series, boeken en geschiedenis. Escapism is real! Mijn doel in het leven is om zoveel mogelijk van de wereld te zien, door middel van cultuur, natuur en avontuur.

One Comment

 • Evie Veerman

  17 juli, 2018 at 7:45 am

  Hey Roos,

  Superleuk artikel en studeren in het buitenland supporten wij door en door. Wat betreft de aanmelding procedures en ook keuze van studie richtingen in het oerwoud aan keuzes voor studenten die nog niet geheel weten wat ze willen bieden we veel informatie en hulp door onze adviseurs *(welke zelf ook gestudeerd hebben in het buitenland of bijvoorbeeld volgend jaar gaat een van onze adviseurs zelf het avontuur aan om een Master in Engeland te studeren).

  Veel informatie is al terug te vinden op onze site: http://www.studeren-engeland.nl

  Wellicht een goede toevoeging van informatie en advies voor studenten die het avontuur aan willen gaan!

  Beantwoorden

Geef een reactie