Over

Birds of Passage Airplane

Hoi, ik ben Roos en welkom op Birds of Passage! Of je nu een solo-reiziger bent op zoek naar verhalen achter de plaatsen die je niet zomaar voor lief wil nemen, of als je een nerdy avonturier bent op zoek naar escapism in de realiteit. Birds of Passage neemt je mee op een vlucht naar betoverende mythes en geschiedenisverhalen van plekken over de hele wereld. Op zoek naar reistips? Birds of Passage biedt deze aan door middel van cultuur, natuur en avontuur. Lees je liever in het Engels? Klik op het vlaggetje linksboven.

Fly with me!

  • Home
  • /
  • Natuur
  • /
  • Absolute must-sees op het Zuidereiland deel 1 | Nieuw-Zeeland

Absolute must-sees op het Zuidereiland deel 1 | Nieuw-Zeeland

“Als je eenmaal in Nieuw-Zeeland bent geweest, ben je voor eeuwig verpest – nergens meer zal het ooit zo mooi zijn.” Dat waren de wijze woorden van een vriendin van me, die het Noordereiland al eens had bezocht, vlak voordat we landden in Nieuw-Zeeland (Christchurch om precies te zijn). Ik fronste toen ik dit hoorde; we waren net teruggekomen van een prachtige trip door Bali (Indonesië) en daarvoor had ik de wonderschone oostkust van Australië afgereisd. Het zou toch niet zoveel beter zijn dan dat?

O jazeker wel, daar kwam ik snel genoeg achter. Nieuw-Zeeland mag misschien relatief klein zijn vergeleken met haar overbuurland Australië, desalniettemin is er een ongelooflijke hoeveelheid aan diversiteit op het gebied van natuur. Dat heb je goed gelezen, natuur. Bezoek Nieuw-Zeeland niet voor haar steden; het feit dat dit land slechts 4.5 miljoen inwoners heeft, geeft al aan dat qua buzz en levendigheid de steden niet al te veel te bieden hebben. Wees niet bang, de natuur in het land maakt dat dubbel en dwars goed!

Er zijn heel veel dingen te zien, activiteiten om aan deel te nemen en plekken om te bezoeken op het Zuidereiland. Ik zal onze roadtrip doormidden hakken in twee delen; dit deel (deel 1), zal het noorden van het Zuidereiland verkennen (sorry voor deze lichtelijk irritante woordkeuze).

Kaikoura – zeehonden spotten!
Hoewel Kaikoura vooral bekend staat om de mogelijkheid walvissen en dolfijnen te spotten, heeft het plaatsje nog iets anders te bieden: zeehonden! De kans is zeer groot dat je deze dieren ziet (uitrustend op de stranden) tijdens je bezoek aan Kaikoura, wat niet gezegd kan worden van de walvissen en dolfijnen. Je kan heel dichtbij de zeehonden komen en hun kolossale gestaltes bewonderen. Een kanttekening: respecteer de dieren en verstoor ze niet. Maak een wandeling langs de kust en geniet van de prachtige vergezichten (de oneindige zee aan de ene kant, en de diverse soorten landschappen aan de andere kant). Terwijl je de zoute lucht inademt, de wind met je haar speelt en de zeehonden relaxen op de rotsen, zie je misschien nog wel een dolfijn of twee. Een tip: het is mogelijk om met dolfijnen (Dusky Dolphins) te zwemmen op een diervriendelijke manier. Helaas waren mijn reisgenootje en ik te laat met boeken – zorg dus dat je er op tijd bij bent.

Nationaal Park Abel Tasman
Turquoise water, gouden zandstranden en wandelroutes langs de kust – heb ik je aandacht al getrokken? Abel Tasman is het kleinste nationale park van Nieuw-Zeeland, maar ondanks dat zeker niet een die je moet overslaan. Archeologische vondsten vormen het bewijs dat menselijke activiteit op deze plek tot wel 800 jaar teruggaat! De Maori gebruikten dit stuk kustlijn voor visvangst en als tijdelijke verblijfplaats. In de 17e eeuw ontdekte de Nederlandse zeevaarder en ontdekkingsreiziger Abel Tasman deze kust bij toeval. Mede door de vijandigheid tussen Abel’s bemanning en de lokale bevolking (door een misverstand werden 4 bemanningsleden vermoord, de bijbehorende naam “Murderers Bay” bestaat nog steeds) besloot hij de plek te verlaten. De Franse ontdekkingsreiziger Jules Dumont was de eerste Europeaan die vriendelijke relaties tot stand bracht met de lokale bevolking, begin 19e eeuw. De daaropvolgende decennia kwamen er steeds meer Europese nederzettingen. In 1942 kocht de overheid het grondgebied op om er een nationaal park van te maken.

In Nelson en Kaiteriteri zijn er vele organisaties waar je een watertaxi naar het park kunt boeken; het is namelijk niet mogelijk het park te bereiken met de auto/camper. Deze organisaties bieden ook kayak tours en wandelroutes aan. Verken Abel Tasman door een kayak te huren, uit te rusten op de gouden stranden, of ga een stuk hiken zoals wij hebben gedaan. Je kan zelfs kamperen in het park, dit kan echter alleen middels professionele kampeerorganisaties die toestemming van de overheid hebben.

Punakaiki – De Pancake Rocks
De volgende stop is in een dorpje dat een grappige, bijna onuitspreekbare naam heeft: Punakaiki. Dit is de plaats waar je de wonderbaarlijke Pancake Rocks kunt bewonderen. Deze geweldige naam is tot stand gekomen door het feit dat de kalksteenrotsen opgebouwd zijn uit vele horizontale lagen, waardoor ze lijken op een stapel versgebakken pannenkoeken (lijken dus, probeer niet je tanden in ze te zetten hoe fantastisch lekker pannenkoeken ook mogen zijn). Deze lagen zijn ontstaan door toenemende druk op zowel harde en zachte lagen van plant sedimenten en zeediertjes op de rotsen. Het gebied wordt ook gekenmerkt door zogeheten ‘blowholes’, waar water gewelddadig door de gaten van de rotsen spuit en een spectaculair tafereel oplevert. 

Omdat het een van de bekendste attracties is van het zuidereiland zijn er iedere dag vele toeristen te vinden. Verwacht dus niet dat je een fijne solitaire wandeling kunt maken, aangezien je er mensen zult zien uit alle hoeken van de wereld. Desalniettemin blijven de rotsen een bijzonder natuurverschijnsel en zullen ervoor zorgen dat je prachtige foto’s hebt om thuis te laten zien. Als je Punakaiki bereikt zie je vanzelf de borden die je naar de rotsen zullen leiden.

Franz Josef gletsjer / Fox gletsjer
Waar ter wereld vind je nog meer gigantische gletsjers op slechts 2 uur rijden van tropische gouden zandstranden? In Nieuw-Zeeland moet je zijn! Zowel de Franz Josef gletsjer als de Fox gletsjer maken deel uit van een UNESCO-werelderfgoed park en zijn absoluut de moeite waard; ze schijnen de makkelijkst toegankelijke gletsjers ter wereld te zijn. De meest spectaculaire activiteit die je hier kunt boeken is een helikoptertrip, waarbij de helikopter je naar de top van de gletsjer brengt en de mogelijkheid er is om de gletsjer op grote hoogte te verkennen. Door de sterke wind die dag konden wij de helikoptertrip helaas niet boeken. Niet getreurd, we hebben nog steeds een geweldige wandeling gemaakt aan de voet van de Franz Josef gletsjer (en heel wat geld bespaard).

Behoefte aan meer informatie? Houd ons in de gaten, want er komt een deel 2 aan! Aan bod komen de Blue Pools in de Haast Pass, het avontuurlijke Queenstown en haar omgeving, Mount Cook en het Pukaki meer, Te Anau (Milford Sounds) en de Mouraki boulders.

Hi! Ik ben Roos, een creatieve dromer, gepassioneerd reiziger en nogal een nerd. Reizen is hetgeen wat ik het allerliefste doe, maar naast het ontdekken van de wereld kan ik ook obsessed raken met films, tv series, boeken en geschiedenis. Escapism is real! Mijn doel in het leven is om zoveel mogelijk van de wereld te zien, door middel van cultuur, natuur en avontuur.

Geef een reactie