Over

Birds of Passage Airplane

Hoi, ik ben Roos en welkom op Birds of Passage! Of je nu een solo-reiziger bent op zoek naar verhalen achter de plaatsen die je niet zomaar voor lief wil nemen, of als je een nerdy avonturier bent op zoek naar escapism in de realiteit. Birds of Passage neemt je mee op een vlucht naar betoverende mythes en geschiedenisverhalen van plekken over de hele wereld. Op zoek naar reistips? Birds of Passage biedt deze aan door middel van cultuur, natuur en avontuur. Lees je liever in het Engels? Klik op het vlaggetje linksboven.

Fly with me!

Rare babygezichten, houten tampons en eerlijke piraten

Er zijn ontelbaar veel gebeurtenissen in de geschiedenis die we vaak niet begrijpen. In Het Vreemde Verleden zie ik het als mijn missie om achter de antwoorden van vreemde vraagstukken over het verleden te komen. Van willekeurige historische eigenaardigheden tot het uitleggen van eeuwenoude incidenten; na het lezen van deze rubriek heb je altijd wat interessants te vertellen op verjaardagsfeestjes!

Waarom zien baby’s op middeleeuwse schilderijen eruit als enge oude mannetjes?

Je loopt rond in het museum en hebt de tijd van je leven; je bewondert prachtige naakte standbeelden en kleurvolle kunstwerken. Je gaat een hoek om en betreedt de middeleeuwse kunst afdeling. Dan BAM – gebeurt het. Een beangstigende en ongelooflijk lelijke middeleeuwse baby staart je aan. Hoe komt het toch dat kindergezichtjes er op middeleeuwse schilderijen eruit zien als mannetjes van middelbare leeftijd?  Wellicht geef je de schuld aan de beperkte vaardigheden van de schilders in die tijd, maar dit is niet de achterliggende gedachte. Er was een reden dat de baby’s er zo uitzagen. Het merendeel van deze baby’s beeldde Jezus af; in die tijd geloofden filosofen dat Jezus geboren was als een perfect mens, onveranderd. Dit idee was gebaseerd op het Latijnse concept ‘Homunculus’, dat “kleine man” betekent). Volwassen Jezus werd dus afgebeeld in baby Jezus, ook al betekende dit dat hij eruit kwam te zien als een soort middeleeuwse Benjamin Button. In de Renaissance veranderde dit; baby Jezus veranderde in een schattig mollig kereltje.
(Bron: Vox)

Hoe gingen vrouwen om met hun ongesteldheid in het verleden?

Als je vindt dat er tegenwoordig een stigma hangt rondom het begrip ongesteldheid, dan kan je er zeker van zijn dat dit ten minste honderd keer zo erg was in het verleden; vrouwen die zonder ook maar enige verwonding bloedden was een fenomeen dat als zowel heilig en mysterieus als vervloekt en onrein werd gezien. Ondanks dat menstruatie al zolang als de vrouw bestaat, is er relatief weinig over bekend. Dit is hoogstwaarschijnlijk omdat geschiedschrijvers vaak van het mannelijk geslacht waren. Ik zal je een kort overzicht geven van vrouwen en hun ongesteldheid door de geschiedenis heen. Men gelooft dat in het oude Egypte vrouwen verzacht papyrus als tampons gebruikten, en daarnaast lompen om het bloed op te vangen. Dit zijn vooral aannames, aangezien er geen officiële verslagen over dit onderwerp bestaan. De Romeinen gebruikten wol als maandverband, en de oude Grieken gingen zelfs zover als houten stokjes omwinden met stukken lint (dat kan toch niet erg comfortabel geweest zijn? Kun je nagaan als er per ongeluk een splinter los komt…). Dit werd schijnbaar ook als een voorbehoedsmiddel gebruikt. Middeleeuwse dokters hadden een wel erg speciaal recept voor zware menstruatiebloedingen: “vind een pad, kook deze in een pot en draag dan de as in een tasje in de buurt van je vagina”. Het verlichten van krampen was niet toegestaan; deze waren namelijk door God gestuurd, als een straf voor Eva’s zonden. Door de 17e eeuw heen werden linnen stukken stof gebruikt. In de meer moderne tijden (vanaf de 18e eeuw) werden er verscheidene technologische apparaten ontwikkeld, zoals de Hoosier sanitary belt (een soort metalen onderbroek). Gelukkig hebben we tegenwoordig een stuk meer (gezondere) alternatieven.(Bron: Medical Daily, Metro)

Waarom reden hippies in Volkswagen busjes?

We kennen allemaal het iconische Volkswagen busje wel, die gelijk staat aan de tijd van de hippies, flower power en Woodstock. Hoe kwam dit tot stand? Volkswagen begon als een automerk dat vooral goedkoop was, wat goed overeenkwam met de hippie ideologie van simpel en primitief leven. De Duitse wagen was goedkoop en makkelijk te onderhouden, wat de hippies vrijheid gaf om de auto te personaliseren naar hun eigen smaak. Vooral het Volkswagen Type 2 viel goed in de smaak; deze wagen was erg ruim en paste perfect bij hun rondzwervende bestaan; er was genoeg ruimte voor meerdere mensen om te wonen en te slapen.

Wat was de Piraten Code?

Als je ooit Pirates of the Caribbean hebt gezien, zul je gehoord hebben van de uitdrukking “De Code”. Maar wat betekende dit nu eigenlijk? Was het een echte gedragscode voor piraten? Met het doel orde te creëren tussen de chaos van het piratenbestaan, kwam de piratencode tot stand. Deze was democratisch, specifiek en volledig onschendbaar: de consequenties voor het breken van de code waren wreed. Elke piraat was gelijk, en had een stem op het gebied van zaken aan boord. Discipline was echter heilig, en alsnog had de Kapitein het laatste woord. De belangrijkste zaken in een piratenleven maakten deel uit van de piratencode:

– Eten en drinken zal eerlijk verdeeld worden
– Er zal niet gevochten worden tussen de bemanningsleden
– Houdt uw pistool ten allen tijde geladen en gereed om te vuren
– Er zal niet gestolen worden
– De werkkracht compensatie: als er een ledemaat wordt verloren, zullen er 800 spaanse dollars worden uitgereikt aan de ongelukkige)
– Geen seks aan boord
– Er zal niet gegokt worden
– Iedereen vecht mee: er is geen ruimte voor lafaards!

De meeste van deze regels waren strafbaar met de dood, ‘marooning’: iemand achterlaten op een onbewoond eiland, of kielhalen: de zeeman vastbinden aan een lijn en langs de kiel van het schip halen. Overlevingskansen waren zeer klein. Over het algemeen was het leven van een piraat dan ook kort. Als hij niet vermoord werd, dodelijk gewond raakte of opgeknoopt door de overheid, was hij waarschijnlijk bezig met illegale dingen. Piraten waren zeker bewust van hun korte levensverwachting: ze maakten dan ook optimaal gebruik van hun vrije tijd in de havens. (Bron: The Vintage News)

 

Hi! Ik ben Roos, een creatieve dromer, gepassioneerd reiziger en nogal een nerd. Reizen is hetgeen wat ik het allerliefste doe, maar naast het ontdekken van de wereld kan ik ook obsessed raken met films, tv series, boeken en geschiedenis. Escapism is real! Mijn doel in het leven is om zoveel mogelijk van de wereld te zien, door middel van cultuur, natuur en avontuur.

Geef een reactie