Over

Birds of Passage Airplane

Hoi, ik ben Roos en welkom op Birds of Passage! Of je nu een solo-reiziger bent op zoek naar verhalen achter de plaatsen die je niet zomaar voor lief wil nemen, of als je een nerdy avonturier bent op zoek naar escapism in de realiteit. Birds of Passage neemt je mee op een vlucht naar betoverende mythes en geschiedenisverhalen van plekken over de hele wereld. Op zoek naar reistips? Birds of Passage biedt deze aan door middel van cultuur, natuur en avontuur. Lees je liever in het Engels? Klik op het vlaggetje linksboven.

Fly with me!

  • Home
  • /
  • Cultuur
  • /
  • Misdaad en moordenaars in de Sydney Barracks | Australië

Misdaad en moordenaars in de Sydney Barracks | Australië

Wanneer we denken aan de geschiedenis van Australië, denken we al snel aan misdadigers, verkrachters en moordenaars die uit Engeland verbannen waren naar de kolonie aan de andere kant van de wereld. Dit is niet helemaal terecht. Om te beginnen bestond er al een geschiedenis voordat het Westen dit gebied aandeed: de Aboriginal cultuur. Daarnaast is het misschien interessant om te weten dat slechts een klein percentage van de veroordeelden zware criminelen waren. Het grootste gedeelte bestond namelijk uit arme burgers, die overleefden door zakken te rollen, te vervalsen en eten te stelen. Het Barracks Museum in Sydney vertelt slechts enkele van hun levensverhalen.

De bloederige code

De Industriële Revolutie en hardgroeiende populatie zorgde voor veel armoede en ellende. Om misdaad en sociale onrust binnen de perken te houden, implementeerde de overheid zware (en wrede) straffen in de 17de en 18de eeuw. Op een gegeven moment  waren er meer dan 200 type misdaden strafbaar met de dood, waaronder zakkenrollen, bomen omkappen, vervalsing, piraterij, en het verbergen van een doodgeboren kindje als ongetrouwde vrouw zijnde. Publieke executies waren bedoeld om mensen af te schrikken, maar veranderden in massa entertainment.

Hier zie je een lange lijst van veroordeelden, hun type misdaad en hun straf. Voorbeelden: moord – zeven jaar. Zakkenrollen – levenslang? De logica is soms ver te zoeken.

Vaarwel Engeland

Getransporteerd worden naar een zogenoemde penal colony  (straf kolonie) werd het ‘humane’ alternatief voor de doodstraf of celstraf. Veroordeelde criminelen in de overbevolkte gevangenissen konden als werkkrachten in de koloniën worden ingezet, en zo toch nog van nut te zijn voor het moederland. Groot-Brittannië verscheepte ze vanaf 1718 eerst naar Amerika, en vanaf 1787 ook naar Australië. Mannen, vrouwen en kinderen werden veroordeeld tot transportatie voor zeven of veertien jaar, of levenslang.  De meesten hadden weinig kans om hierna terug naar huis te keren, maar levenslang, zelfs aan de andere kant van de wereld, was altijd nog beter dan het alternatief.

Maar liefst 50.000 getransporteerde criminelen hebben verbleven in de Hyde Park barracks tussen 1819 en 1848. De exhibitie die je tegenwoordig kunt bezoeken, vertelt slechts enkele van hun verhalen. De eerste 30 jaar van de kolonie hadden de veroordeelden buitengewoon veel vrijheid. Er waren geen gevangenissen of barakken waar ze in moesten verblijven, dus ze moesten hun eigen onderdak zoeken in de stad. Gouverneur Macquarie zette de barracks op om meer controle uit te oefenen over het leven van de veroordeelden. Het gebouw zelf is een monument voor zijn streven naar het verbeteren van de condities in de strafkolonie, en het te transformeren in een bloeiende nieuwe gemeenschap.

De omstandigheden in Groot-Brittannië zorgden voor een scherpe stijging in het aantal mensen veroordeeld tot de kolonie na 1815.  Wel 14.000 nieuwe criminelen arriveerden in slechts vijf jaar, en de barracks speelden een zeer belangrijke rol in het verblijf, en toewijzen van hun nieuwe vaststelling.  Soms verbleven er wel 1300 man tegelijkertijd, terwijl het eigenlijk maar gebouwd was op 600.

Er zijn vele sporen te vinden van de veroordeelden. Persoonlijke details van mannen, vrouwen en kinderen  – hun littekens en tattoos, namen en aliassen, misdaden en straffen.  Gekoesterde eigendommen vertellen over liefde, pijn en afstand. Maar er zijn ook andere verhalen te vinden – over kansen, nieuw leven en familie. De meesten volbrachten hun straf en integreerden in de nieuwe wereld as  free citizens.

Je kan het museum vinden op Queens Square, Macquarie Street, Sydney, NSW 2000. Tickets voor volwassenen zijn $12, concessie tickets (studenten, senioren) zijn $8. Zeker de moeite waard als je meer wil leren over Sydney’s ‘criminele’ verleden.

Bron: The Barracks Museum

Hi! Ik ben Roos, een creatieve dromer, gepassioneerd reiziger en nogal een nerd. Reizen is hetgeen wat ik het allerliefste doe, maar naast het ontdekken van de wereld kan ik ook obsessed raken met films, tv series, boeken en geschiedenis. Escapism is real! Mijn doel in het leven is om zoveel mogelijk van de wereld te zien, door middel van cultuur, natuur en avontuur.

Geef een reactie