Over

Birds of Passage Airplane

Hoi, ik ben Roos en welkom op Birds of Passage! Of je nu een solo-reiziger bent op zoek naar verhalen achter de plaatsen die je niet zomaar voor lief wil nemen, of als je een nerdy avonturier bent op zoek naar escapism in de realiteit. Birds of Passage neemt je mee op een vlucht naar betoverende mythes en geschiedenisverhalen van plekken over de hele wereld. Op zoek naar reistips? Birds of Passage biedt deze aan door middel van cultuur, natuur en avontuur. Lees je liever in het Engels? Klik op het vlaggetje linksboven.

Fly with me!

William Turner & de Romantiek

De krachten van de aarde, onbekende gebieden, een vleugje melancholie en de oneindige verbeeldingskracht van de menselijke geest: deze woorden zouden zowaar de essentie van de Romantiek, een belangrijke kunststroming die begon in Europa aan het eind van de 18e eeuw, kunnen opsommen. William Turner, de kunstenaar van deze week, is een bekende schilder uit de romantiek. Hij heeft veel bijgedragen aan deze specifieke kunststroming; sommige van zijn latere werken kunnen zelfs gezien worden als de voorlopers op het Impressionisme. Meer hierover later in het artikel. Allereerst: wie was William Turner, ook wel bekend als “de schilder van het licht”?

self-portrait-1.jpg!PinterestSmallHet leven van William Turner in een notendop
Joseph Mallord William Turner (J. M. W. Turner), werd geboren op 23 april 1775 in Londen, Engeland (in de wijk Covent Garden). Door zijn zwakke gezondheid, werd hij als kind weggestuurd naar het platteland om bij zijn oom te wonen. Tijdens deze periode in zijn leven begon Turner met schilderen, hier begon zijn schildercarrière. Hij was gefascineerd met landschappen, en geïnspireerd door romantische schilderkunst. Zelf werkte hij met veel verschillende lichtinvallen in zijn werken. Hoewel zijn schilderijen in het begin realistisch en gedetailleerd waren, vertonen zijn latere werken een dichterlijke en fluïde stijl. Tijdens zijn leven was Turner een succesvolle schilder. Hij stierf op 19 december 1851 in zijn geboorteplaats Londen, Engeland.


De Romantiek

De Romantiek was een stroming in de kunst, literatuur, muziek en wetenschap waarbij het hoogtepunt plaatsvond tussen 1800 en 1850. Zowel emoties en individualisme als de kracht van de natuur en het verlangen naar vroeger waren kernpunten in deze stroming. De Romantiek kan deels verklaard worden als een reactie op de Industriële Revolutie; tijdens deze periode van Verlichting en een wetenschappelijke benadering van de natuur, waren er velen die verlangden de ontwikkelingen van stedelijke ontwikkeling, populatiegroei en industrialisme te ontvluchten.

Het beleven van intense emoties als de fundatie voor esthetische ervaringen werd benadrukt: het ervaren van de natuur en het vastleggen van deze ervaring speelde een belangrijke rol voor schilders uit de Romantiek. Naast de kracht van de natuur waren emoties als ontzag, verschrikking en spontaniteit en het belang van individualisme terugkerende thema’s in de vele kunstwerken die toebehoren aan de Romantiek stroming.

De Romantiek kende haar oorsprong in Sturm und Drang, een Duitse stroming die veel waarde hechtte aan intuïtie en emoties, als tegenhanger van de rationale denkwijze die populair was tijdens de Verlichting. Hiernaast speelden de Franse Revolutie en bijbehorende ideologieën ook een belangrijke rol. In de tweede helft van de 19e eeuw ontstond het Realisme, bedoeld als de absolute tegenhanger van de Romantiek.

Turner’s schilderontwikkelingen en innovaties
Turner staat bekend als een van de grondleggers van de Engelse aquarellandschapschilderkunst. De man was een gepassioneerd reiziger en tijdens zijn rondreizen door Europa, gedroeg hij zich als een achttiende-eeuwse fotojournalist. Hij maakte ontelbaar veel aquarelwerken van verschillende landschappen, monumenten en plaatsen, met name in Frankrijk, Zwitserland, Italië en Duitsland. Na zijn dood zijn er over de 20.000 (!!) van zijn kunstwerken gevonden.

Aan het begin van zijn carrière was William een grote bewonderaar van de zogeheten “oude meesters”, zoals Claude Gelée en Nicolas Poussin, beiden historische landschapschilders. Gedetailleerde en kleurrijke werken speelden met gevoelens van ontdekking. Ook verwijst de immense kracht van de natuur naar deze traditionele manier van landschap schilderkunst. Turner’s eerdere werken reflecteren zijn scholing als een topografische tekenaar en resulteren in realistische afbeeldingen van landschappen. Door te werken met verschillende lichtinvallen en licht-donkere beeldspraak kwam hij bekend te staan als de “schilder van het licht”.

Naarmate zijn leven en ook zijn carrière vorderde, veranderde zijn stijl in een meer gedurfdere vorm van landschapskunst. Sommigen noemen deze werken de voorlopers van het Impressionisme (wederom een bekende kunststroming). De details van geschilderde onderwerpen werden vervaagd in kleurrijke atmosferen, die voornamelijk speelden met de kijkers’ emoties en inbeeldingsvermogen.

Wil je Turner’s werken graag in het echt aanschouwen?  Breng een bezoek aan Tate Britain, dit museum heeft een grote collectie van Turner’s werken. Online kan je hier veel vinden.

Bronnen: biography.com, wikipedia, digischool.

Hi! Ik ben Roos, een creatieve dromer, gepassioneerd reiziger en nogal een nerd. Reizen is hetgeen wat ik het allerliefste doe, maar naast het ontdekken van de wereld kan ik ook obsessed raken met films, tv series, boeken en geschiedenis. Escapism is real! Mijn doel in het leven is om zoveel mogelijk van de wereld te zien, door middel van cultuur, natuur en avontuur.

Geef een reactie