Over

Birds of Passage Airplane

Hoi, ik ben Roos en welkom op Birds of Passage! Of je nu een solo-reiziger bent op zoek naar verhalen achter de plaatsen die je niet zomaar voor lief wil nemen, of als je een nerdy avonturier bent op zoek naar escapism in de realiteit. Birds of Passage neemt je mee op een vlucht naar betoverende mythes en geschiedenisverhalen van plekken over de hele wereld. Op zoek naar reistips? Birds of Passage biedt deze aan door middel van cultuur, natuur en avontuur. Lees je liever in het Engels? Klik op het vlaggetje linksboven.

Fly with me!

  • Home
  • /
  • Films & TV
  • /
  • Figureren op een historische filmset | Dingen die je moet weten

Figureren op een historische filmset | Dingen die je moet weten

Ja, dat heb je goed gelezen! In de afgelopen maand had ik de kans om twee keer op een filmset mee te draaien – en niet zomaar een filmset, maar een gigantische productie van een historische film! Figureren op een historische filmset heeft altijd al op mijn bucketlist gestaan; het zal je vast niet ontgaan zijn dat ik een grote voorliefde heb voor geschiedenis, fictie en film. Meemaken hoe het is in een andere tijd, het spelen van een fictief persoon en ervaren hoe het is om deel uit te maken van een film productie: ik kan me niks coolers voorstellen dan dat!

Dus, hoe is dit allemaal gebeurd? Laat me eerst even vertellen dat ik acteren altijd al leuk heb gevonden en geïntrigeerd ben door de hele filmwereld. Ik heb wat theater gedaan als kind, en ook op de middelbare school vond ik het tof om sketches op te voeren tijdens voorstellingen. Tijdens mijn studie ben ik het een beetje uit het oog verloren. Sinds ik klaar ben met mijn studie, ben ik aan het rondkijken wat er mogelijk is. Net voor de zomer zag ik iets op Facebook voorbij komen van een productiemaatschappij, die op zoek was naar figuranten voor een nieuwe historische Nederlandse film. Deze zou gaan over de Friezen, de Denen en de Franken in de vroege middeleeuwen. Ik gaf me meteen op, maar hoorde de maanden erna niks. Tot ongeveer een maand geleden. In de email die ik kreeg, stond dat ik was geselecteerd uit wel 12.000 mensen om te komen figureren!

Mijn outfit als Friese dorpeling. Haarstukken, kraaltjes, er werden allerlei dingen gevlochten in ons haar. Ze schminkten zelfs onze handen en nagels om er extra vies uit te zien.

Ik heb de tijd van mijn leven gehad! Toch snap ik ook dat figureren niet voor iedereen een leuke activiteit zou zijn. Er zijn een aantal dingen die je moet weten (naar mijn bescheiden mening), zowel over het figureren zelf en enkele handige tips.

1. Kom voorbereid
De mensen van haar, make-up en kostuums hebben niet oneindig de tijd om je te transformeren. Luister goed naar wat ze zeggen, en houd je aan de briefing als je die hebt gekregen over de email. We moesten schoon en make-uploos aankomen, zodat ze een schone lei hadden om op te werken. We werden ook gewaarschuwd over het feit dat het wel eens koud en nat kon worden – ik had een handdoek en sjaal meegebracht en droeg thermokleren onder mijn kostuum. Ook deden ze plastic zakjes over onze voeten, zodat deze niet nat zouden worden.

2. Bereid je voor om nat, vies en koud te worden
Regenmachines, sneeuwmachines, modder en rook – ik heb het allemaal meegemaakt. Op een gegeven moment stond ik een uur vol in de regenmachine, tot op het bot verkleumd. De scène was echt SUPER gaaf en het zonder twijfel waard! Gelukkig was de figurantentent warm en droog, en werd er soep en warme drank geserveerd.

3. Engelengeduld is een vereiste
De meesten weten dit al, maar het is toch goed om het nog even te benadrukken: voor het grootste gedeelte van de tijd ben je aan het wachten. En wachten. En nog meer wachten. Tot je opgeroepen wordt voor een scene – die je misschien wel 100 keer opnieuw moet doen. Dus ja, engelengeduld is een vereiste.

 4. Verwacht niet te veel

De belangrijkste regel van het figureren: verwacht niet dat je te zien bent in de film. Tijdens post-productie wordt er hartstikke veel geknipt, dus het kan zomaar zijn dat dat ene shot waarin jij te zien bent de uiteindelijke film niet haalt. Soms worden zelfs hele scènes geschrapt.  Daarnaast kun je beter ook niet verwachten dat je de cast zal spreken en ontmoeten. Zij hebben vaak hun eigen trailers en zijn veel te druk bezig met hun rol voorbereiden dan met de extra’s te niksen.

5. Ga niet tegen de aanwijzingen van de crew in

Doe wat je wordt verteld, en alles komt goed. Zelfs als je een fantastisch idee hebt, houd het lekker voor jezelf. De crew bestaat uit professionals die overal verstand van hebben en waarschijnlijk alle ideeën overdacht en uitgewerkt hebben, en precies weten wat wel en niet kan.

6. Filmset kennis voor beginners

Van sommige dingen had ik geen flauw benul voordat ik aan deze figuratieklus begon. Bijvoorbeeld het ‘mimen’: praten en acteren zonder geluid, waarbij de enige ‘echt’ pratende mensen de acteurs met dialoog zijn. Dit voorkomt dat het geluid dat echt van belang is wordt overstemd door het achtergrond geroezemoes van de omgeving. Dit gebeurt echter niet altijd, soms worden de figuranten juist gevraagd om veel lawaai te maken. Daarnaast is het woordje continuïteit van groot belang: als jouw actie van A naar B lopen is, moet je elke keer als de scene opnieuw wordt geschoten op precies dezelfde plekken lopen.

7. Bereid je voor om iets onvergetelijks te ervaren

Figureren voor zo’n grote filmproductie creëert echt een band! Ik heb heel veel gezellige mensen leren kennen en het super naar mijn zin gehad. De crew was ook onwijs aardig, en de regisseurs vriendelijk en dankbaar voor onze aanwezigheid. Ik zou geen seconde twijfelen om het weer te doen. Ik voelde me best een beetje treurig toen al het filmen klaar was en ik weer terug moest naar de 21ste eeuw.

Ik zal de trailer van de film delen zodra deze uitkomt (planning is begin december).

Zou jij ooit wel eens willen figureren?

Hi! Ik ben Roos, een creatieve dromer, gepassioneerd reiziger en nogal een nerd. Reizen is hetgeen wat ik het allerliefste doe, maar naast het ontdekken van de wereld kan ik ook obsessed raken met films, tv series, boeken en geschiedenis. Escapism is real! Mijn doel in het leven is om zoveel mogelijk van de wereld te zien, door middel van cultuur, natuur en avontuur.

Geef een reactie