Over

Birds of Passage Airplane

Hoi, ik ben Roos en welkom op Birds of Passage! Of je nu een solo-reiziger bent op zoek naar verhalen achter de plaatsen die je niet zomaar voor lief wil nemen, of als je een nerdy avonturier bent op zoek naar escapism in de realiteit. Birds of Passage neemt je mee op een vlucht naar betoverende mythes en geschiedenisverhalen van plekken over de hele wereld. Op zoek naar reistips? Birds of Passage biedt deze aan door middel van cultuur, natuur en avontuur. Lees je liever in het Engels? Klik op het vlaggetje linksboven.

Fly with me!

Film Talk I | Kedi, Tulip Fever, The Beguiled

Van de straten in Istanbul tot een 17de-eeuws Amsterdam, tot Virginia ten tijde van de Amerikaanse burgeroorlog: deze eerste Film Talk reist zowel afstanden als tijd! Welkom bij Film Talk I, waar ik je mijn eerlijke, spoiler-vrije mening geef over nieuwe films. Zin in een avondje uit om jezelf volledig te verliezen in een fictieve wereld? Met deze compacte reviews weet je precies welke film je het beste kunt kiezen. Mijn gloednieuwe Cineville pas is waarschijnlijk de beste aankoop van deze zomer geweest; dankzij dit bioscoopabonnement had ik afgelopen week de kans om Kedi, Tulip Fever en The Beguiled te zien op het grote scherm! Laten we beginnen met een hele hoop fluffy, avontuurlijke katten in het kleurrijke Istanbul.

Kedi is een film over de mens, over liefde, het overleven in de grote stad. Maar vooral over katten. Als kijker volg je een selectie van zeven individuele straatkatten die veel opschieten met mensen, maar als het erop aan komt toch altijd vrije zwervers blijven. De hartverwarmende, fascinerende, maar ook ingewikkelde relaties met ‘hun mensen’ (de mensen in Istanbul die zorgen voor deze straatkatten) en hun diverse persoonlijkheden worden neergezet in een prachtige film, in de vorm van een documentaire. Deze film is fantastisch voor alle kattenliefhebbers, maar ook voor degenen die geïnteresseerd zijn in de relaties tussen mens en dier. Ik vond zelf de drone beelden van Istanbul prachtig en de interviews met de locals heel interessant  – ze stonden in sterk contrast met mijn vooroordelen over de stad.

Overslaan als: je niet van katten houdt | je een hekel hebt aan documentaires
Ga het zien als: je zin hebt in een hartverwarmende film vol met schattige katten, die een bijzonder beeld van Istanbul weergeeft

Tulip Fever heeft tot nu toe zowel positieve als negatiever reviews gekregen van de critics – Ik was persoonlijk erg aangetrokken door de Gouden Eeuw setting van de film. Als Nederlander leer je op school veel over deze superbelangrijke tijd in onze geschiedenis. Het is erg vermakelijk om de Engelse en Amerikaanse acteurs elkaar te horen aanspreken met Nederlandse namen zoals ‘Jan’ en ‘Annetje’. Een weesmeisje wordt door het klooster waar ze woont uitgehuwelijkt aan een rijke koopman. De koopman wil een huwelijksportret met zijn kersverse vrouw; zij wordt echter smoorverliefd op de charmante jonge schilder die het project oppakt. Ik heb zeker genoten van de film; ik vond de verschillende verhaallijnen intrigerend, de verteller was voor mij niet storend en het einde was zeker onverwachts. Kritiek zoals het ‘gebrek aan chemie’ tussen Sophia en Jan en ‘verwarrende verhaallijnen’ waren niet van toepassing in mijn ogen. Toegegeven, het was niet de beste film die ik dit jaar heb gezien, maar het was zeker iets wat de romantische, historische nerd in mij zeer enjoyable vond.

Overslaan als: je niet houdt van kostuumdrama’s | je geen fan bent van het ‘verboden liefde’ thema
Ga het zien als: je net als ik, een sucker bent voor historische romantiek | je geïnteresseerd bent in een film in een Gouden Eeuw setting

The Beguiled (ookwel bekend onder de naam Les proies) is een remake van de 1971 versie met Clint Eastwood onder dezelfde naam. Een gewonde soldaat is gevonden door een groep jonge vrouwen nabij een geïsoleerd meisjesinternaat in Virginia, wat voor een hoop oproer zorgt in het huishouden, en uiteindelijk leidt tot jaloezie en onvoorziene gevolgen. Sophia Coppola nam de taak op zich om dit liefdesspel tussen een groep jonge vrouwen en een gewonde soldaat te regisseren; dit resulteerde in een film vol contrasten. Een Yankee korporaal tussen Southern women, pastel gekleurde jurken en een ernstige beenwond, vriendelijk zonlicht in een donker bos. Het is een typische Coppola film (je snapt wat ik bedoel als je ook de films The Virgin Suicides en Marie Antoinette hebt gezien), het is misschien niet voor iedereen maar ik vond het best een prima film. De achterliggende gedachte was me niet geheel duidelijk, en het voelde vaak alsof er een gebrek aan achtergrondverhalen was bij sommige rollen – toch vond ik de film goed geacteerd en het verhaal was zeker interessant genoeg om af te kijken.

Overslaan als: je een fantastische remake verwacht | je op zoek bent naar een snelle film | je een hoop dialoog en goed uitgewerkte karakters verwacht
Ga het zien als: je zin hebt in een semi feministische productie die interessante thema’s aan bod laat komen | je net als ik benieuwd bent naar Nicole Kidman & Colin Farrell

Welke films heb jij gezien afgelopen maand? Ik ga deze week misschien naar ‘IT’, als ik durf…

Hi! Ik ben Roos, een creatieve dromer, gepassioneerd reiziger en nogal een nerd. Reizen is hetgeen wat ik het allerliefste doe, maar naast het ontdekken van de wereld kan ik ook obsessed raken met films, tv series, boeken en geschiedenis. Escapism is real! Mijn doel in het leven is om zoveel mogelijk van de wereld te zien, door middel van cultuur, natuur en avontuur.

Geef een reactie