Over

Birds of Passage Airplane

Hoi, ik ben Roos en welkom op Birds of Passage! Of je nu een solo-reiziger bent op zoek naar verhalen achter de plaatsen die je niet zomaar voor lief wil nemen, of als je een nerdy avonturier bent op zoek naar escapism in de realiteit. Birds of Passage neemt je mee op een vlucht naar betoverende mythes en geschiedenisverhalen van plekken over de hele wereld. Op zoek naar reistips? Birds of Passage biedt deze aan door middel van cultuur, natuur en avontuur. Lees je liever in het Engels? Klik op het vlaggetje linksboven.

Fly with me!

NASA: Toekomst visies

Je hoeft niet per se goed te zijn in natuurkunde of scheikunde om geïnteresseerd te zijn in de wetenschap; ruimtevaart wordt door velen als een fascinerend onderwerp beschouwd. Is er leven buiten onze eigen planeet? Zal het ooit mogelijk zijn om op een andere planeet te wonen? Het NASA Jet Propulsion Laboratory speelde op deze fascinatie in door een fictieve campagne te creëren, die tripjes naar verschillende plekken in het zonnestelsel als vakantieoorden promoot. Heb je er ooit over nagedacht om op vakantie naar Mars te gaan? Of zou je het wel leuk vinden om een dubbele zonsondergang te zien op Kepler-16b? Zelfs onze eigen Aarde maakt deel uit van de campagne – op welke van deze plekken zie jij het wel zitten om een weekje te vertoeven? (Klik op de afbeeldingen om ze te vergroten)

Mars

Alle grappen terzijde, dit zou zomaar eens realiteit kunnen worden in de nabije toekomst; NASA is momenteel al druk bezig met het plannen van een non-return missie naar Mars in 2020. “NASA’s Mars Exploration Program heeft als missie te onderzoeken of Mars ooit bewoonbaar is geweest, maar vooral ook of het ooit bewoonbaar voor ons zal zijn. Missies zoals Mars Pathfinder, Mars Exploration Rovers, Mars Science Laboratory en Mars Reconnaissance Orbiter, hebben ons belangrijke informatie gegeven om de bewoonbaarheid van deze planeet te begrijpen. Deze poster representeert een toekomst waar we deze visie gerealiseerd hebben, en nostalgisch terugkijken op de fictieve mijlpalen van de Mars missie, die ooit beschouwd zullen worden als plekken waar geschiedenis is geschreven.

 

Aarde

Waarom zouden we ooit deze prachtige planeet willen verlaten? “Zoals het klokje thuis tikt, tikt het nergens. Warm, nat, en met een atmosfeer die precies goed voor ons is. De Aarde is de enige plek waarvan we momenteel weten dat ze leven ondersteunt; en een enorme variatie aan leven. JPL’s Earth science missies observeren onze thuisplaneet en houden bij hoe deze verandert, opdat het een veilige thuishaven blijft terwijl we verder zoeken in de kosmos.”

 

 

 

Jupiter

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar deze poster ziet er werkelijk waar buitenaards goed uit (haha). Aurora’s en drie manen – alles wat je hartje begeert. “De Joviaanse lucht schittert; het levert een spectaculaire lichtshow op, misschien wel de mooiste in het hele zonnestelsel, met het noorder- en zuiderlicht die zelfs de meest ervaren ruimtevaarder van zijn a propos zouden brengen. Jupiter’s auroras zijn honderden keren sterker dan die van de aarde, en vormen een stralende ring om elke pool. Buiten deze aurora’s draaien de gloeiende, elektrische “voetsporen” van Jupiter’s drie grootste manen. NASA’s Juno missie zal Jupiter’s auroras vanaf de bovenkant (de poolgebieden) bestuderen – een nieuwe missie die nog nooit eerder is uitgevoerd.

 

 

 

Kepler-16b

Misschien dat je deze liever overslaat door de ijskoude temperaturen – tenzij je wel bereid zou zijn het te willen riskeren voor de schijnbaar fantastische uitzichten tijdens de dubbele zonsondergang… “Net zoals Luke Skywalker’s planeet ‘Tatooine’ in Star Wars, is Kepler-16b de thuisplek van een aantal prachtige sterren. Hier afgebeeld als een aardse planeet, maar voor hetzelfde geld kan Kepler-16b ook een gas gigant zijn zoals Saturnus. Er is niet veel kans op leefbaarheid op deze ongewone wereld, aangezien de temperatuur vergelijkbaar is met dat van droog ijs. De ontdekking van de planeet geeft echter wel aan dat de iconische dubbele zonsondergang in de film alles behalve science fictie is.

 

 

 

HD 40307g

Deze planeet heeft een gigantische zwaartekracht: het zou best een avontuur zijn om op deze planeet uit je raket te stappen, of zelfs iets gewoon te laten vallen. “HD 40307g is twee keer zo groot als de aarde wat betreft volume, en zit op het randje tussen een “super aarde” en een “mini Neptunus”. Wetenschappers zijn nog niet zeker of de oppervlakte rotsachtig is, of begraven is onder dikke lagen gas en ijs. Eén ding is zeker: de zwaartekracht is vele malen sterker op deze planeet, die over wel acht keer de massa van de aarde beschikt.

 

 

 

Ceres

Net zoals de poster zegt: de laatste waterstop voor Jupiter! Het lijkt net een roadtrip, maar dan in het heelal! “Ceres is de dichtstbijzijnde dwergplaneet tot de aarde. Het is het grootste object in de planetoïdengordel tussen Mars en Jupiter, met een planetaire diameter van ongeveer 965 kilometer. Na meer dan twee eeuwen bestudeerd te zijn met telescopen, werd Ceres de allereerste dwergplaneet die bezocht werd door een ruimteschip, toen NASA’s Dawn capsule arriveerde in maart 2015. Dawn’s voortdurende observaties geven intrigerende inzichten in deze mysterieuze wereld van ijs en steen.”

 

 

 

 

Bezoek www.jpl.nasa.gov/visions-of-the-future/ om alle posters te bewonderen.

Bron: JPL Nasa, dezeen, Exoplanet Exploration

Hi! Ik ben Roos, een creatieve dromer, gepassioneerd reiziger en nogal een nerd. Reizen is hetgeen wat ik het allerliefste doe, maar naast het ontdekken van de wereld kan ik ook obsessed raken met films, tv series, boeken en geschiedenis. Escapism is real! Mijn doel in het leven is om zoveel mogelijk van de wereld te zien, door middel van cultuur, natuur en avontuur.

Geef een reactie